(„Tko dobro započne, već je na pola puta.“ – Dalmatinska energetska agencija slijedi ovu Vergilijevu poslovicu i koristi sve mogućnosti kako bi utemeljila dobre principe budućeg poslovanja. Suradnja i sinergija s europskim institucijama je esencijalna i u sklopu toga ovih dana  je održana u Splitu  ManagEnergy Stručna Misija s jednom od iskusnih europskih energetskih agencija.)

ManagEnergy stručnjak Savvas Vlachos, vicepresident of FEDARANE (Europske federacije agencija i regija za energiju i okoliš) te direktor Cyprus Energy Agency, proveo je 3 dana (od 27. do 29. svibnja) s Dalmatinskom energetskom agencijom kako bi podijelio vlastito iskustvo razvoja i održavanja modela njihove energetske agencije. Na dnevnom redu su bili: strateški poslovni razvoj energetskih agencija s posebnim naglaskom na tokove financiranja i EU fondove.

Misija je započela 27. svibnja sastankom između  stručnjaka Savvasa Vlachosa (CEA), ravnatelja Maria Jakića (DEA) kako bi raspravili trenutni model i strukturu agencije, način pružanja usluga, sustav dugoročne financijske stabilnosti, mehanizme financiranja te ključne izazove s kojima se suočavaju. Na sastanku su dvije agencije predstavile vlastitu povijest, rad i projekte za budućnost. U drugom dijelu dana gospodin Savvas je podijelio vlastito iskustvo razvoja projekata te apliciranja na EU fondove, s konkretnim savjetima.

Drugog dana održan je sastanak s predstavnicima županije: Zamjenikom župana Antom Šošićem i pročelnikom za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, Anđelkom Katavićem, gdje se raspravljalo o upravnom, energetskom, okolišno-socijalnom i komunikacijskom aspektu poslovanja europskih energetskih agencija. Cilj sastanka bio je identificirati projekte i prepreke kako bi se postigao zajednički uvid u potrebna poboljšanja. Također su proučavani dosadašnji energetski projekti u našoj županiji. Na sastanku je najviše istaknuta važnost entuzijazma za energetsku budućnost i suradnje između agencije i županije.

Tijekom trećeg i posljednjeg dana misije, predstavljeni su konkretni primjeri natječaja za Interreg Euro-Med, naglašavajući detalje koji mogu presuditi prihvaćanju ili odbijanju projekta. Potencijalni projekti bi bili od velike važnosti za održivi razvoj, zaštitu okoliša i gospodarstvo Splitsko dalmatinske županije i cijele Dalmacije. Na kraju je istaknuto da je sinergija ono najvažnije u strategiji energetskih agencija, a ova stručna misija je sigurno doprinijela tome.

Na slici, s lijeva na desno:

Mario Jakić, ravnatelj Dalmatinske energetske agencije,

Savvas Vlachos, vicepresident of FEDARANE te director of Cyprus Energy Agency,

Ante Šošić, zamjenik  župana

Anđelko  Katavić, pročelnik za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu