Od 05.03. – 08.03., Dalmatinska energetska agencija je sudjelovala na Svjetskim danima obnovljivih izvora energije u Welsu pored Linza u regiji Gornja Austrija.

Razlog zašto je regija Gornja Austrija izabrana kao sjedište ovakvih dana je što prednjači među svim Europskim regijama u zelenoj energetskoj tranziciji.

Agencija Östereiches Energiesparverband je bila domaćin konferencije u Welsu.

Konferencija se održavala od 5. do 8. ožujka u prostorima Stadt Halle, gradskog objekta za konferencije u gradiću Welsu, 20 kilometara od Linza, kao sjedišta regije Gornje Austrije.

Zanimljivost koju smo primijetili u Welsu je jedna od poznatih tvornica AC/DC pretvarača za solarnu industriju – Fronius.

Svjetski dani obnovljivih izvora energije su počeli u utorak, prilikom kojeg je glavni događaj bio konferencija mladih istraživača – koji su i postavili svoje postere o istraživanjima.

Srijeda je sadržavala tokom cijelog dana Europsku konfonferenciju o peletima koja je opet dala europske energetske političke okvire i direktive za industriju peleta i sesiju sa sveučilišta i kompanija proizvođača peletne industrije, ne samo europske nego i kanadske, kineske, turske i vijetnamske industrije.

Napose najzanimljiviji i obvezan dio bila je radionica „Gradovi i regije – pokretači energetske klimatske neutralnosti„ koja se održavala u srijedu od 14:00 do 18:30 a koja je pozvala sve europske prisutne energetske agencije lokalnog i regionalnog karaktera, kao i lokalne zajednice.

Gđa. Claudia Canevari govorila je o EED (European efficiency directive) te principima i direktivama. Za DEA-u koja djeluje pri javnom sektoru najzanimljiviji je princip:

Na istoj radionici prezentaciju je imala i Anette Jahn iz agencije CINEA a to je agencija osnovana od EU komisije da podržava europski “green deal”. Ovdje je bilo naglaska na znanju i na potporu lokalnim liderima za provedbu energetske tranzicije.

G. Seamus Hoyne sa Tehnološkog sveučilišta u Irskoj, čija agencija broji 30 godina rada – vodio je radionicu sudionika na način podjela u grupe u kojima su sudionici razgovarali o stvarima koje se mogu popraviti u lokalnoj upravi i gdje vidimo naše agencije u idućih nekoliko godina.

Dalje su slijedili “Best practice Examples”, gdje su sudjelovali:

Dir. agencije domaćinske Christiane Egger, naš kolega i direktor Regea agencije Julije Domac, te ujedno predsjednik FEDERANE, networkinga europskih agencija, sa svojim izlaganjem o razvoju PV kroz vrijeme korone i razvoju projekata fotonaponskih elektrana.

Do kraja Workshopa dalje se govorilo o projektima obnove nekretnina – vanjskih ovojnica javnih zgrada te pomoći i mehanizmima prijelaza industrije na zelenu tranziciju.

Ovom radionicom moderirao je Filip Dumitru, direktor FEDARENE.

“Smart E-Mobility conference” sa gđom Kai Tulius iz DG Move, direktorija za promet – bila je tema zadnjeg dana.

Razne kompanije i instituti su govorili na ovom dijelu o “smart” baterijama, punjačima, vrstama punjenja, optimizacijama punjenja…itd.