Dalmatinska energetska agencija (DEA) će – zbog velikog interesa građana, u četvrtak 1. lipnja i petak 2. lipnja 2023. od 9 do 19 sati, u Trgovačkom centru Joker (Put brodarice 6, Split) – održati još jedan info pult na kojem će se svi zainteresirani moći dobiti informacije vezane uz korištenje sunčane energije i ugradnji fotonaponskih sustava na kuće ili zgrade.

Na info pultu, kao i dosad, biti će dostupan detaljan Vodič za postavljanje fotonaponskog sustava na kuću ili zgradu u kojem su odgovori na brojna pitanja vezana uz korištenje sunčane energije. Vodič odgovara na teme o tome isplati li se ugraditi fotonaponski sustav, kakva je pravna procedura, kakve se porezne stope primjenjuju kao i iscrpne tehničke karakteristike važne za postavljanje sustava. Vodič se u digitalnom obliku može preuzeti s web-stranice Dalmatinske energetske agencije www.dea-sdz.hr .

Ravnatelj Dalmatinske energetske agencije Mario Jakić podsjetio je na to da DEA svim zainteresiranima za ugradnju fotonaponskih sustava, kontinuirano pruža besplatne savjetodavne usluge. Istaknuo je činjenicu da zbog velikog broja sunčanih sati u Splitsko-dalmatinskoj županiji gađani imaju prirodne predispozicije za ostvarivanje energetske neovisnosti. „Dalmatinska energetska agencija je na svojoj je web-stranici, kako bi olakšala građanima, objavila Bazu podataka certificiranih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije. Baza podataka će se kontinuirano ažurirati i nadopunjavati. Popis certificiranih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije obuhvaća područje Splitsko-dalmatinske županije, ali i cijele Republike Hrvatske. Preko stranice građani će moći uputiti pitanja i zatražiti preporuke“, pojasnio je ravnatelj DEA-e Jakić i dodao da će DEA nadzirati rad certificiranih izvođača i projektanata. Također je još jednom pozvao projektante fotonaponskih sustava i izvođače da se prijave u Bazu DEA-e.

Nadalje, Jakić je podsjetio na to da je Splitsko-dalmatinska županija nedavno objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za potpore vezane uz poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području županije. Riječ je o poticanju ugradnje fotonaponskih elektrana za potrebe kućanstava instalirane snage do 10 kW te za ugradnju dizalice topline. Iznos potpore ovisit će o ukupnoj snazi fotonaponske elektrane pa će za onu do 10 kW iznositi 2.000 eura, do 8 kW 1.500 eura, a do 5 kW 1.000 eura. Poticaji za ugradnju dizalice topline iznosit će 2.500 eura. Splitsko-dalmatinska županija raspisala je i natječaj za podnošenje zahtjeva za potpore iz Programa Sustavno gospodarenje energijom za uvođenje električnih vozila u taxi prijevoz i poticanje uvođenja električnih vozila u segment lakih dostavnih vozila, poticanje smanjenja potrošnje energije i svjetlosnog zagađenja javne rasvjete i za razvoj i provedbu edukativnog programa na području energetske tranzicije. Poticanje uvođenja električnih vozila u taxi prijevoz iznosi 2.654,46 eura, dok potpora za uvođenje vozila u segment lakih dostavnih vozila iznosi 3.981,68 eura. Detalji ovih javnih poziva objavljeni su na web-stranici Splitsko-dalmatinske županije i Dalmatinske energetske agencije.

DEA je, također, svim općinama i gradovima u Splitsko-dalmatinskoj županiji uputila prijedlog da u suradnju s DEA-om organiziraju predavanja za građane na kojima bi stručnjaci Agencije, među ostalim, mogli direktno odgovoriti na konkretna pitanja građana koji su, zbog rasta cijena energenata sve više zainteresirani za ugradnju vlastitih solara.

Izvor: Dalmacija Danas
https://www.dalmacijadanas.hr/dea-1-i-2-lipnja-u-jokera-organizira-info-pult-za-gradane-u-vezi-ugradnje-fotonaponskih-sustava/