Vrsta poziva: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva)

Regija: Europska unija

Fond: Instrument za povezivanje Europe (CEF)

Program: Program CEF – Energetika

Nadležno tijelo: Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA)

Alokacija u: 785.000.000,00 EUR

Korisnici: međunarodne organizacije, istraživački centri, javna i privatna poduzeća, lokalne i regionalne vlasti, ministarstva i udruge

 

 

Opće informacije: Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CENA) objavila je prvi poziv na prijavu projekata od zajedničkog interesa u sklopu programa CEF 2021. – 2027. Potpora se odnosi na istraživanja i izvođenje radova u području električne energije, plina, pametnih mreža te CO₂ plinovoda. Sredstva ovog instrumenta namijenjena su financiranju projekata pravnih tijela sa sjedištem u državama članicama Europske unije. Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 785.000.000,00 eura.

 

Prihvatljivi prijavitelji: Sredstva ovog instrumenta namijenjena su financiranju projekata međunarodnih organizacija, istraživačkih centara, javnih i privatnih poduzeća, lokalnih i regionalnih vlasti, ministarstava i udruga zaduženih za razvoj sa sjedištem u zemljama Europske unije

 

Svrha poziva: Ovaj natječaj trebao bi doprinijeti većoj potpori energetskim infrastrukturnim projektima od zajedničkog interesa koje imaju značajne društvene koristi te koji osiguravaju veću solidarnost među državama članicama, a ne dobivaju adekvatnu financijsku pomoć s tržišta.

 

Visina potpore: Maksimalno 50% za troškove istraživanja i radova te maksimalno 70% za troškove radova za najudaljenije regije Europske unije.