Dalmatinska energetska agencija – DEA još jednom organizira info pult u četvrtak 14. prosinca i u petak 15. prosinca 2023. od 9 do 19 sati, u Trgovačkom centru Joker (Put brodarice 6, Split).

Na već tradicionalnom info pultu DEA- e svi građani će moći dobiti informacije vezane uz korištenje sunčane energije i ugradnji fotonaponskih sustava na kuće ili zgrade. Na info pultu DEA će svim zainteresiranima podijeliti letke s informacijama o natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je otvoren do kraja ove godine. Riječ je o natječaju za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju na krovovima postojećih obiteljskih kuća ili na postojećim pomoćnim građevinama koje se nalaze uz obiteljsku kuću, pri čemu stupanj korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih modula mora biti najmanje 18 posto. Cilj ovog programa je potaknuti širu primjenu sustava za korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije, sukladno odredbama Zakona o provedbi Uredbe Vijeća EU 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije. Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon od 1. siječnja 2023., a kreću se najviše do 50 posto opravdanih troškova projekta, odnosno u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane.

Isto tako, na info pultu građanima će biti će dostupan detaljan Vodič za postavljanje fotonaponskog sustava na kuću ili zgradu u kojem su odgovori na brojna pitanja vezana uz korištenje sunčane energije kojeg je izdala DEA. Vodič odgovara na teme o tome isplati li se ugraditi fotonaponski sustav, kakva je pravna procedura, kakve se porezne stope primjenjuju kao i iscrpne tehničke karakteristike važne za postavljanje sustava. Vodič se u digitalnom obliku može preuzeti s web-stranice Dalmatinske energetske agencije www.deasdz.hr.

Ravnatelj Dalmatinske energetske agencije Mario Jakić podsjeća na to da DEA svim zainteresiranima za ugradnju fotonaponskih sustava, kontinuirano pruža savjetodavne usluge. Savjetodavna pomoć je besplatna i dostupna u svim koracima: od inicijalnog savjetovanja, savjetovanja tijekom izrade projektno-tehničke dokumentacije pa do savjetovanja u završnom nadzoru. Isto tako, najavljuje ravnatelj Jakić, DEA će i u idućoj godini nastaviti sa započetim projektima u cilju pružanja usluga savjetodavne i tehničke pomoći za pripremu i realizaciju izgradnje integriranih sunčanih elektrana.

Mario Jakić,
Ravnatelj Dalmatinske energetske agencije
Split, 13. prosinca 2023.