Minulih godinu dana Splitsko-dalmatinska županija u svojem “portfelju” ima i Dalmatinsku energetsku agenciju (DEA).

Prvi imenovani ravnatelj Mario Jakić, koji je bio na listi Domovinskog pokreta na zadnjim lokalnim izborima, govori o potezima koje provodi u svrhu olakšavanja života građanima u borbi s (pre)skupim energentima.

– Šteta bi bilo ne iskoristiti potencijal koji nam pruža naše podneblje, a to je prosječno oko 2500 sunčanih sati godišnje. Taj značajan potencijal za još bolje korištenje sunčevih resursa treba aktivirati, što je i naš zadatak u DEA-i.

Želimo potaknuti građane da iskoriste ono što nam je priroda dala, a vidimo po cijenama na tržištu energenata da se građanima ovaj oblik ulaganja itekako isplati. Dobivaju i samodostatnost te određenu neovisnost u odnosu na tržište energenata. I mi smo tu da im pomognemo pri realizaciji – ističe Jakić, naglašavajući aktualni proces koji se provodi:

– To je izrada baze podataka certificiranih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije. Pripremamo bazu koja će biti “puštena” u javnost za petnaestak dana. No riječ je o bazi koja će se konstantno nadopunjavati i ažurirati. Procjena je da će od baze biti dobrobiti i za naše građane i za izvođače, odnosno projektante.

Naime, time će se građanima olakšati pristup informacijama. Jednim klikom na jednom mjestu dobit će sve potrebne informacije o izvođačima i projektantima za koje Dalmatinska energentska agencija jamči da su ovlašteni. Istodobno, izvođači i projektanti iz cijele Hrvatske na ovaj će način biti dostupniji građanima koji žele uložiti u sustave obnovljivih izvora energije.

Ujedno prvi čovjek DEA-e kaže da su imali i javni poziv za podnošenje zahtjeva o iskazu interesa za dobivanje potpora za građane:

– Ukupno je bilo podneseno 156 zahtjeva za potpore, a odobreno je njih 137. Ovaj je poziv “išao” preko županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu. Potpore su bila namijenjene isključivo građanima, a ukupan iznos potpora za fotonaponske elektrane, instalirane snage do 10 kilovata, iznosio je 301.413,49 eura.

Više na linku: https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/ravnatelj-dea-e-zelimo-potaknuti-gradane-da-boje-koriste-sunceve-resurse-taj-oblik-ulaganja-itekako-se-isplati-1280689

Izvor: Slobodna Dalmacija